4 juli 2024

Hoe kan ik mijn uitvaartwensen vastleggen voor een persoonlijke uitvaart?

Hoe kan ik mijn uitvaartwensen vastleggen voor een persoonlijke uitvaart?

Uitvaartwensen vastleggen? Eenvoudig met een Wensenboekje Uitvaart

‘Waarom zou ik mijn uitvaartwensen opschrijven voor mijn nabestaanden? En hoe kan ik gemakkelijk mijn persoonlijke uitvaart vastleggen?’ Stuk voor stuk vragen die we regelmatig krijgen bij De Laatste Eer Uitvaartzorg Drachten. In deze blog leggen we uit waarom uw uitvaartwensen vastleggen zo belangrijk is. En we leggen u stap voor stap uit hoe u dit kunt doen. Bijvoorbeeld met een laatste wensen boekje. Zo zorgt u dat uw nabestaanden precies weten hoe u uw afscheid voor ogen heeft.

TIP: gratis Wensenboekje Uitvaart van DLE uitvaartzorg Drachten

Misschien begrijpt u al waarom uitvaartwensen vastleggen belangrijk is? Dan slaan we die stap even over en krijgt u direct een handige tip. Met het gratis Wensenboekje Uitvaart van DLE Uitvaartverzorging Drachten kunt u heel overzichtelijk uw wensen voor uw begrafenis of crematie vastleggen voor uw nabestaanden.

Wensenboekje Uitvaart aanvragen

Waarom is je uitvaartwensen vastleggen belangrijk?

Als uw uitvaartwensen op papier staan, voorkomt u zorgen en onzekerheid voor uw nabestaanden. Zij moeten immers de begrafenis of crematie regelen. Een persoonlijke uitvaart die past bij uw wensen en uw karakter. En zelf wilt u vast ook dat uw uitvaart gebeurt volgens uw eigen voorkeuren en ideeën. Uw wensen voor de crematie of begrafenis vastleggen ontzorgt dus uw nabestaanden en biedt zekerheid voor uzelf.

Stap 1: Begin met een persoonlijk gesprek

Misschien heeft u zelf uw uitvaartwensen al helder voor ogen. Maar weten uw partner of familie dit ook? U wilt hen immers niet achterlaten met onnodige stress en onzekerheid na uw overlijden. Vandaar ons advies: begin een gesprek met de mensen die dicht bij u staan. Vertel hen dat u uw wensen voor de begrafenis of crematie vastleggen wilt. Het is wellicht een gevoelig onderwerp, maar open communicatie brengt rust en duidelijkheid voor uw nabestaanden en uzelf. En zo’n gesprek kan u ook op nieuwe ideeën brengen voor uw persoonlijke uitvaart. Vindt u het te moeilijk om te praten over uw afscheidswensen? De uitvaartverzorgers van DLE Drachten helpen u graag verder: neem contact op.

Stap 2: Maak een wensenlijst voor uw uitvaart

Uw uitvaartwensen vastleggen, kan gaan over heel veel dingen. Allereerst de keuze voor begraven of cremeren. En wellicht heeft u voorkeuren voor de uitvaartlocatie; op dit gebied is tegenwoordig veel mogelijk. Want behalve de traditionele begraafplaatsen en crematoria zijn er ook eigentijdse mogelijkheden zoals natuurbegraafplaatsen. In uw uitvaartwensenlijst kunt u ook vastleggen of u bepaalde rituelen, ceremonieën of visies belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan religie. Of aan duurzame keuzes zoals een groene uitvaart. Voor uw uitvaartwensenlijst hoeft u het wiel niet opnieuw uit te vinden. Met een bestaand wensenboekje bij overlijden maakt u het een stuk gemakkelijker.

Stap 3: Documenteer uw persoonlijke uitvaartwensen

Uw wensen voor uw begrafenis of crematie vastleggen kan op veel manieren. Zoals gezegd, heeft DLE uitvaartzorg Drachten hiervoor een gratis wensen uitvaart boekje. Ook vindt u op internet allerlei varianten. Zoek bijvoorbeeld op ‘formulier uitvaartwensen’ of ‘checklist uitvaartwensen’. Stuk voor stuk helpen ze u om na te denken over uw wensenlijst. En om uw lijst zo duidelijk mogelijk vast te leggen voor uw nabestaanden. Het grote voordeel van een bestaand wensenboekje bij overlijden is dat alle voorwerk al voor u gedaan is. Dit geldt uiteraard ook voor een bestaand formulier uitvaartwensen en een checklist uitvaartwensen. Met deze kant-en-klare documenten ziet u niets belangrijks over het hoofd.

Nog enkele andere manieren om uw uitvaartwensen vast te leggen:

  • Een codicil uitvaartwensen opstellen. Dit is een persoonlijke aanvulling op uw testament. U hoeft hiervoor niet naar de notaris. In uw codicil uitvaartwensen kunt u meubels, sieraden en kleding verdelen over uw nabestaanden. Ook kunt u erin vastleggen hoe u begraven of gecremeerd wilt worden. Het codicil uitvaartwensen moet met de hand geschreven, gedateerd en ondertekend zijn, anders is het niet rechtsgeldig. Volgens de wet geeft het een redelijke mate van zekerheid dat uw persoonlijke uitvaartwensen worden opgevolgd.
  • In uw testament kunt u ook bepaalde uitvaartwensen vastleggen. Bijvoorbeeld wat er met uw bezittingen gebeurt na overlijden. Een testament moet u altijd regelen via een notaris.
  • Er zijn ook digitale tools om uw uitvaartwensen vast te leggen. Zoals deze webpagina van de overheid.

Stap 4: Deel uw uitvaartwensen met uw naasten

Uw uitvaartwensen vastleggen is één ding, maar uw partner of familie zullen ze ook moeten kennen. Bespreek daarom uw uitvaartwensen met hen. Verder is het natuurlijk handig dat uw nabestaanden uw uitvaartwensenboekje, -formulier, of -checklist ook makkelijk weten te vinden bij u thuis. Kies dus een logische plek (bijvoorbeeld bij de polispapieren van uw uitvaartverzekering) en vertel deze opbergplek aan uw partner of familie. Overigens kunt u altijd uw uitvaartwensen nog aanpassen, dit kunt u dan makkelijk noteren in uw uitvaartwensenboekje.

Stap 5: Raadpleeg dé professionele uitvaartverzorger in Drachten

Heeft u eenmaal uw persoonlijke uitvaart vastgelegd in uw uitvaartwensenboekje? Bedenk dan meteen welke uitvaartverzorger uw begrafenis of crematie moet verzorgen. Mensen stellen dit vaak uit. Maar vaak moeten de nabestaanden dan deze keuze maken, omdat de overledene hierover niets heeft vastgelegd. Bespreek daarom uw persoonlijke uitvaart eens met uitvaart ondernemer DLE in Drachten. Zo bespaart u uw nabestaanden onnodig keuzes maken. Onze uitvaartverzorger zal u uitgebreid informeren over wat er komt kijken bij een uitvaart. En over de uitvaartzorg en -begeleiding die uw nabestaanden krijgen in zo’n verdrietige periode. DLE is al sinds 1918 de uitvaartverzorger in Drachten en omstreken. Wij vinden het belangrijk om een heel persoonlijke uitvaart te organiseren. Passend bij het karakter van de overledene, bij zijn of haar passies en eigenheid. Zo’n persoonlijke uitvaart levert een waardevolle herinnering op die de nabestaanden helpt met hun rouwverwerking.

Veelgestelde vragen over het vastleggen van uitvaartwensen

Wat gebeurt er als ik mijn wensen niet vastleg?

Als u geen uitvaartwensen heeft vastgelegd, zullen uw nabestaanden naar eigen inzicht de uitvaart regelen. Dat levert soms lastige keuzes op voor de nabestaanden. En onnodige stress in een toch al emotionele periode. Dit voorkomt u door uw persoonlijke uitvaart helder vast te leggen. Uw uitvaartwensen zijn dan voor uw nabestaanden het uitgangspunt om de uitvaart vorm te geven.

Kan ik mijn uitvaartwensen later nog aanpassen?

Jazeker. U kunt uw uitvaartwensenboekje, -formulier of -checklist altijd nog aanpassen. U moet dan aan uw uitvaartwensen toevoegen: "Hierbij herroep ik mijn verklaring van (datum invullen)". Vervolgens schrijft u uw aanpassing op. En u zet er de datum en uw handtekening bij.

  • Zijn uw huidige uitvaartwensen vastgelegd door een notaris? Dan moet u uw aangepaste uitvaartwensen opnieuw vastleggen bij de notaris.
  • Gaat het om uitvaartwensen die in uw testament staan? Ook dit moet u laten doen bij de notaris.
  • Gaat het om een codicil uitvaartwensen? Dan dient u een nieuw handgeschreven codicil te maken. Vergeet niet de datum en uw handtekening. Het oude codicil moet u vernietigen.

Hoe weet ik zeker dat mijn wensen worden gerespecteerd?

Meestal respecteren nabestaanden de persoonlijke uitvaartwensen zoals vastgelegd. Maar ze zijn hiertoe niet verplicht. Wilt u zeker weten dat uw uitvaartwensen worden gerespecteerd? Dan kunt u uw wensen rechtsgeldig maken door ze vast te leggen bij de notaris.

Wensenboekje uitvaart aanvragen

Terug naar overzicht