Asbestemming na crematie
As na crematie: de wet
Wilt u as bewaren na crematie, dan gelden er wettelijke regels. De belangrijkste is dat de as na crematie nog minimaal een maand in het crematorium bewaard moet blijven. Die maand kunt u als nabestaanden gebruiken om te besluiten over de uiteindelijke asbestemming na crematie. Langer wachten kan ook: het crematorium bewaart de as maximaal een halfjaar voor u. Dat gebeurt in een speciale ruimte die niet toegankelijk is voor nabestaanden.
Asbestemming na crematie: de mogelijkheden
De meest gangbare bestemmingen voor de as na crematie zijn:
- Verstrooien
- Bewaren / bijzetten
- (Deels) bewaren in een sieraad
- As verstrooien
Dit is een veelgebruikte asbestemming na crematie. De as verstrooien kan op het strooiveld van een crematorium of begraafplaats. In Drachten is as verstrooiing mogelijk op de begraafplaatsen Slingehof, Wâldhôf en de Zuiderbegraafplaats. Hier kunt u as uitstrooien op een 'eigen' persoonlijk strooivak of op een algemeen strooiveld. Een persoonlijk strooivak huurt u voor minimaal vijf jaar. Hierop mag u de as van maximaal twee personen verstrooien. Ook kunt u er een gedenkteken plaatsen. Kiest u voor as verstrooien op een algemeen strooiveld, dan kunt u een naambordje laten plaatsen.
Het uitstrooien van as mag in principe overal, mits u toestemming heeft van de grondeigenaar. Sommige mensen kiezen voor as uitstrooien op zee. Anderen kiezen voor as verstrooien in de natuur, bijvoorbeeld in het bos. Ook kunt u kiezen voor as verstrooiing vanuit de lucht of op een andere plaats die dierbaar is, zelfs in het buitenland.
- As bewaren / bijzetten
As bewaren na crematie kan op veel manieren. Gebruikelijk is om de as na crematie te bewaren in een urn. Vaak kiezen mensen ervoor om de urn bij te zetten op een begraafplaats of crematorium, bijvoorbeeld in een urnenmuur of een urnengraf. Hieraan zijn wel kosten verbonden. In principe mag u na het cremeren as bewaren op elke gewenste plek, mits u toestemming heeft van de grondeigenaar. Bijvoorbeeld thuis, in uw tuin of op een andere dierbare plaats.
Voor de urn heeft u keus uit vele soorten materialen, vormen en formaten. Van biologisch afbreekbaar tot handgemaakte speciale ontwerpen. In Drachten kunt u de urn bijzetten op de begraafplaatsen Slingehof, Wâldhôf en de Zuiderbegraafplaats. Hier huurt u een urnengraf of een nis in de urnenmuur voor minimaal vijf jaar, met een maximum van twee urnen. Op een urnengraf kunt u ook een gedenkteken plaatsten. Voor de nis in de urnenmuur wordt een gedenkplaat geplaatst die u kunt laten graveren. Ook kunt u een gedenkplaat naar eigen ontwerp laten plaatsen.
- As bewaren in een sieraad
As bewaren na crematie gebeurt ook vaak in een sieraad. U kunt bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid as na crematie bewaren in een hanger, ring of armband. Na het cremeren as bewaren, gebeurt ook wel in een glasreliek. Een glasblazer verwerkt dan een kleine hoeveelheid as in een glazen object met daarin verschillende kleuren en vormen; al dan niet met een betekenis voor u. Ieder glaswerk is hierdoor uniek, net zoals ieder mens uniek is.
Vragen over asbestemming na crematie? Neem vrijblijvend contact op.
Onze laatste blogs

Budget crematie: Eenvoudig en respectvol afscheid nemen
Niet iedereen kiest voor een uitgebreide en traditionele uitvaart. Soms is een soberder alternatief, zoals een budget crematie, een passende keuze. Of het nu gaat om financiële redenen of persoonlijke voorkeuren, een budget crematie kan een waardig afscheid bieden zonder overdaad. Maar wat houdt een budget crematie precies in? En hoe kun je deze vorm van afscheid nemen persoonlijk maken? In deze blog leggen we het uit.

Waarom steeds meer mensen kiezen voor een milieuvriendelijke uitvaart
De impact van onze keuzes op het milieu krijgt steeds meer aandacht, ook als het gaat om het laatste afscheid. Waar traditioneel begraven en cremeren de norm waren, kiezen steeds meer mensen voor een milieuvriendelijke uitvaart. Dit is een bewuste manier om zelfs na het overlijden iets positiefs bij te dragen aan het behoud van de natuur. Maar wat maakt een uitvaart milieuvriendelijk? En waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor? In deze blog bespreken we de voordelen en mogelijkheden van een duurzame uitvaart.

Friese uitvaartgebruiken: Een respectvolle mix van traditie en moderniteit
In Friesland, een regio doordrenkt van cultuur en tradities, speelt de uitvaart een bijzondere rol. Friezen hechten veel waarde aan een respectvol en persoonlijk afscheid, waarbij tradities vaak hand in hand gaan met eigentijdse invloeden. Van eeuwenoude rituelen tot moderne uitvaartoplossingen, Friese uitvaarten zijn uniek in hun eenvoud en betekenis. In deze blog nemen we je mee in de wereld van Friese uitvaartgebruiken en laten we zien hoe traditie en moderniteit elkaar aanvullen.