Nazorg na overlijden

DLE Drachten blijft u steunen

Loslaten doe je niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd om te rouwen en een manier te vinden om verder te leven met een verlies. De ondersteuning van De Laatste Eer Drachten gaat daarom door na de uitvaart. Ook familie en vrienden, uitvaartverzorgers en professionals (via uw huisarts) kunnen u tot steun zijn bij het verwerkingsproces. Als nabestaanden kunt u na het verlies van een dierbare te maken krijgen met allerlei zakelijke en praktische zaken. Bijvoorbeeld een pensioen of uitkering regelen, diverse instanties inlichten en dingen regelen met de notaris. De Laatste Eer Drachten biedt u hierbij houvast en betrokkenheid. 

Nazorggesprek

Ongeveer zeven weken na de uitvaart neemt onze nazorgconsulent telefonisch contact met u op. Hij zal u vragen of u behoefte heeft aan een nazorggesprek. Zo’n gesprek is kosteloos en vrijblijvend. In een nazorggesprek bespreken we hoe het met u gaat en of u ondersteuning kunt gebruiken. Dat kan gaan over praktische zaken, maar ook of u behoefte heeft aan rouwbegeleiding. Heef u geen behoefte aan een nazorggesprek, dan respecteren we dat uiteraard. 

Onderwerpen tijdens een nazorggesprek

U heeft tijdens het nazorggesprek alle ruimte om vragen te stellen en kanttekeningen te plaatsen:

  • Heeft u behoefte om na te praten over de periode voorafgaand aan het overlijden, of over het leven van de overledene?
  • Zijn er zaken die administratief nog moeten worden afgehandeld?
  • Heeft u vragen over het overlijden of de omgang met het overlijden in de familie? Of over de uitvaart, de factuur of andere zaken?
  • Heeft u nog verdere ondersteuning nodig? 

Boekje ‘Zorgen Erna’

Na de uitvaart zijn er voor u als nabestaanden allerlei praktische zaken om te regelen:

  • erfenis afwikkelen
  • financiën regelen
  • verzekeringen afhandelen
  • eventueel een uitkering aanvragen
  • aangifte inkomstenbelasting doen
  • instanties informeren
  • lidmaatschappen en abonnementen beëindigen
  • socialmediaprofielen opzeggen                        

De Laatste Eer Drachten helpt u hiermee op weg via ons boekje ‘Zorgen Erna’. Een gratis checklist met alle belangrijke zaken op een rij. Ook staan in dit boekje adressen van verschillende instanties waar u terecht kunt voor meer informatie, hulp en begeleiding. Voor jonge kinderen en hun ouders hebben we bij DLE Drachten ook verscheidene boekjes speciaal over hun situatie.

Rouwbegeleiding

Verdrietig zijn en ups en downs ervaren: het is een heel normale reactie na een verlies. Maar soms kan het het gemis voor mensen zo groot zijn, en is er zoveel veranderd, dat ze niet weten hoe verder te gaan. Rouwbegeleiding kan dan veel troost en uitkomst bieden. Onze nazorgconsulent informeert u graag over de mogelijkheden van rouwbegeleiding en de bijbehorende tarieven.

TIP: NabestaandenZorg/ Doehetzelfnalatenschap.nl

De Laatste Eer Drachten werkt samen met NabestaandenZorg in Heerenveen. NabestaandenZorg kan u veel van de praktische zorgen uit handen nemen. Van het regelen van belastingen, verzekeringen en bankzaken tot het opzeggen van lidmaatschappen.

Banner_wit_liggend.png

 

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.
 
Vragen of hulp nodig na een uitvaart? Neem vrijblijvend contact op.

Onze laatste blogs

Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen
21 oktober 2024

Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen

Euthanasie is een ingrijpende beslissing die veel vraagt van zowel de persoon die ervoor kiest als de nabestaanden. Naast de medische en emotionele aspecten, is er ook de behoefte aan zorgvuldige planning, waaronder het bespreken van de uitvaart. Het voorbespreken van een uitvaart na euthanasie kan veel rust en helderheid brengen voor alle betrokkenen. In deze blog lees je wat je moet weten over het plannen van een uitvaart na euthanasie en hoe je jouw wensen vast kunt leggen.

Lees meer
Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?
21 oktober 2024

Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?

Een stille crematie ook wel bekend als een 'technische crematie', is een relatief onbekend, maar steeds populairder wordend alternatief binnen de uitvaartwereld. Terwijl veel mensen bekend zijn met de traditionele crematie, waarbij een ceremonie en een samenkomst van familie en vrienden centraal staan, biedt de stille crematie een soberder en intiemer alternatief. Maar wat houdt een stille crematie precies in, en waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor? In deze blog leggen we uit wat een stille crematie inhoudt, voor wie het geschikt is, en wat de redenen zijn om hiervoor te kiezen.

Lees meer
Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren
3 oktober 2024

Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren

In de zoektocht naar duurzamere en milieuvriendelijkere uitvaartmethoden is resomeren een innovatieve ontwikkeling die steeds meer aandacht krijgt. Resomeren, ook wel bekend als alkalische hydrolyse of watercrematie, biedt een groen alternatief voor de traditionele methoden van begraven en cremeren. Hoewel resomeren (nog) niet is toegestaan in Nederland, is het interessant om te begrijpen wat resomeren precies inhoudt en waarom het als milieuvriendelijker wordt beschouwd.

Lees meer
Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?
1 oktober 2024

Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?

Bij elk overlijden in Nederland wordt een proces in gang gezet om de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Dit proces, bekend als lijkschouw, is essentieel om vast te stellen of iemand op natuurlijke wijze is overleden of dat er mogelijk sprake is van een niet-natuurlijke dood, zoals een misdrijf of ongeval. In deze blog leggen we uit wat lijkschouw precies inhoudt, welke regels erbij komen kijken, en waarom het zo'n belangrijke procedure is.

Lees meer
Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid
25 juli 2024

Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid

Het organiseren van een uitvaart is een unieke en persoonlijke gebeurtenis. Het biedt de mogelijkheid om een leven te vieren op een manier die past bij de overledene. Hier zijn 10 tips om persoonlijke elementen toe te voegen aan een uitvaart en er een persoonlijke uitvaart van te maken.

Lees meer