Een natuurbegrafenis… kan dat in Friesland?
Natuurbegraafplaatsen in Friesland
Steeds meer mensen kiezen voor een natuurbegrafenis. In Friesland kan dit op:
Beide begraafplaatsen zijn een oase van rust en natuur waar mensen hun eigen laatste rustplaats mogen kiezen.
Voor en na de natuurbegrafenis: uitvaartcentrum Slingehof
Bij natuurbegrafenissen maken families vaak ook gebruik van uitvaartcentrum Slingehof in Drachten. Want op de natuurbegraafplaats zijn de faciliteiten eenvoudig en beperkt. In uitvaartcentrum Slingehof beschikken de families over:
- Opbaarkamer
- Familiekamer
- Aula
- Koffiekamer
Wat is een natuurbegraafplaats?
Een natuurbegraafplaats is zoals het woord al zegt: een begraafplaats middenin de natuur. De graven liggen niet in rijen, iedereen mag er zijn of haar eigen laatste rustplaats kiezen. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor een plek onder een boom. Of een plek waar ze het uitzicht mooi vinden. Een natuurbegrafenis betekent een unieke afscheidsceremonie in de buitenlucht. Vaak brengen de nabestaanden de overledene op een loopkoets naar de laatste rustplaats. Op een natuurbegraafplaats heerst eeuwige grafrust. Mensen huren er een graf voor 250 jaar. Op een natuurgraf komt vaak alleen een bescheiden houten gedenkteken.
Waarom een natuurbegrafenis?
Mensen kiezen vaak voor een natuurbegraafplaats omdat ze zich diep verbonden voelen met de natuur en de aarde. Ze willen dat hun eeuwige rustplaats mee verandert met de seizoenen. Ook kiezen mensen voor natuurbegraven omdat het duurzaam is. Lees meer over de duurzame uitvaart.
Bij een natuurbegrafenis worden alleen volledig afbreekbare materialen gebruikt voor de kist of urn. En hetzelfde geldt voor de kleding van de overledene. Daar komt bij dat veel natuurbegraafplaatsen in Nederland zo zijn opgezet dat het nieuwe natuur oplevert.
Meer weten over een natuurbegrafenis? Neem vrijblijvend contact op.
Onze laatste blogs
Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen
Euthanasie is een ingrijpende beslissing die veel vraagt van zowel de persoon die ervoor kiest als de nabestaanden. Naast de medische en emotionele aspecten, is er ook de behoefte aan zorgvuldige planning, waaronder het bespreken van de uitvaart. Het voorbespreken van een uitvaart na euthanasie kan veel rust en helderheid brengen voor alle betrokkenen. In deze blog lees je wat je moet weten over het plannen van een uitvaart na euthanasie en hoe je jouw wensen vast kunt leggen.
Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?
Een stille crematie ook wel bekend als een 'technische crematie', is een relatief onbekend, maar steeds populairder wordend alternatief binnen de uitvaartwereld. Terwijl veel mensen bekend zijn met de traditionele crematie, waarbij een ceremonie en een samenkomst van familie en vrienden centraal staan, biedt de stille crematie een soberder en intiemer alternatief. Maar wat houdt een stille crematie precies in, en waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor? In deze blog leggen we uit wat een stille crematie inhoudt, voor wie het geschikt is, en wat de redenen zijn om hiervoor te kiezen.
Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren
In de zoektocht naar duurzamere en milieuvriendelijkere uitvaartmethoden is resomeren een innovatieve ontwikkeling die steeds meer aandacht krijgt. Resomeren, ook wel bekend als alkalische hydrolyse of watercrematie, biedt een groen alternatief voor de traditionele methoden van begraven en cremeren. Hoewel resomeren (nog) niet is toegestaan in Nederland, is het interessant om te begrijpen wat resomeren precies inhoudt en waarom het als milieuvriendelijker wordt beschouwd.
Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?
Bij elk overlijden in Nederland wordt een proces in gang gezet om de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Dit proces, bekend als lijkschouw, is essentieel om vast te stellen of iemand op natuurlijke wijze is overleden of dat er mogelijk sprake is van een niet-natuurlijke dood, zoals een misdrijf of ongeval. In deze blog leggen we uit wat lijkschouw precies inhoudt, welke regels erbij komen kijken, en waarom het zo'n belangrijke procedure is.
Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid
Het organiseren van een uitvaart is een unieke en persoonlijke gebeurtenis. Het biedt de mogelijkheid om een leven te vieren op een manier die past bij de overledene. Hier zijn 10 tips om persoonlijke elementen toe te voegen aan een uitvaart en er een persoonlijke uitvaart van te maken.