Historie
Met elkaar voor elkaar sinds 1918
Uitvaartvereniging De Laatste Eer werd in 1918 opgericht door de inwoners van enkele straten in het Drachtster centrum. Destijds was het bij een sterfgeval nog gebruikelijk dat de buren van de overledene de uitvaart mede regelden. Maar niet elke buurman of buurvrouw was in die uitvaarttaak even bedreven. Met hun nieuwe uitvaartvereniging wilden de oprichters zorg dragen voor een waardig afscheid bij een overlijden. In de loop der jaren groeide De Laatste Eer uit van een kleine ‘buurtvereniging’ tot een moderne uitvaartorganisatie met een groot aantal leden.
Weetjes over toen
In Drachten en de omringende dorpen heersten vroeger verschillende tradities rondom de dood. Veel daarvan kwamen voort uit oud bijgeloof. Zo werd de overledene altijd met ‘de voeten vooruit' het sterfhuis uit gedragen en werd de waskom stukgeslagen. In het huis van de overledene werd de klok stilgezet en bleven de raamluiken gesloten tot de begrafenis. Ook tegenwoordig kennen we nog diverse tradities. Bij De Laatste Eer respecteren we de waarde en betekenis daarvan.
Professioneler en persoonlijker
Sinds de oprichting van onze uitvaartvereniging is er veel veranderd op het gebied van uitvaartzorg.
Zo verliepen uitvaarten een eeuw geleden nog heel ‘standaard’. Vandaag de dag zijn uitvaarten niet alleen professioneler maar ook veel persoonlijker geworden. Er is nu veel meer ruimte om de uitvaart in te vullen op een manier die recht doet aan het karakter en de levensweg van de overledene. De onconventionele, meer persoonlijke uitvaart wordt tegenwoordig ook breed geaccepteerd. Onveranderd is bij De Laatste Eer de sociale burenhulpgedachte. Net als destijds ondersteunen wij mensen op een persoonlijke manier en vanuit diep respect voor de wensen van de overledene en de nabestaanden. Daarmee is De Laatste Eer Drachten nog altijd een uitvaartorganisatie die dicht bij de mensen staat.