Wat te doen bij overlijden?

Ruimte voor emoties

Elk overlijden is een zeer emotionele ervaring. In de eerste uren na het heengaan is het belangrijk om ruimte te geven aan die emoties en om even tot rust te komen. Maar er moet ook veel geregeld worden, ook al staat uw hoofd daar waarschijnlijk niet naar. Om het u makkelijker te maken, hebben we de stappen voor u op een rij gezet. U kunt de stappen hier downloaden en printen om te bewaren bij uw verzekeringsdocumenten.

Download het stappenplan

Stap 1: Direct regelen

  • Bij een overlijden thuis: de huisarts of zijn/haar waarnemer bellen.
  • Bij een overlijden in het ziekenhuis/zorgcentrum wordt de arts automatisch in kennis gesteld.
  • Contact opnemen met De Laatste Eer Drachten, telefoon 0512-515827.

          Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Stap 2: Opzoeken en klaarleggen

  • Kleding voor de overledene.
  • Indien aanwezig: boekje ‘Wensen voor later’.
  • Adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten.
  • Polis(sen) van eventuele uitvaartverzekeringen.
  • Trouwboekje (indien aanwezig), paspoort of identiteitsbewijs.

Stap 3: De Laatste Eer Drachten zorgt onder andere voor

  • Indien gewenst de verzorging van de overledene. Wanneer u dat wenst, doen wij dit samen met u of u verzorgt geheel zelfstandig de overledene.
  • Overbrengen naar een uitvaartcentrum of thuis opbaren.
  • Het volgens de wensen van de overledene en uw wensen vormgeven van de uitvaart.
  • Het drukken en versturen van de rouwkaarten, liturgie, etc.
  • De aangifte van overlijden bij de gemeente, inclusief overlijdensakte.

Meldingsplicht uitvaartverzekering

Heeft u een uitvaartverzekering bij De Laatste Eer Drachten? Dan dient u het overlijden te melden bij ons. Dit in verband met een correcte afhandeling van de verzekering.

Welke uitvaartondernemer?

U bent vrij om uw eigen uitvaartondernemer te kiezen, of u nu lid bent van De Laatste Eer of niet. Uiteraard helpen wij u graag als uw uitvaartonderneming. Ook hebben we contacten met andere uitvaartondernemingen om de uitvaart te verzorgen.  

Eerste gesprek met de uitvaartverzorger

Als u na het overlijden De Laatste Eer Drachten belt, maakt onze uitvaartverzorger meteen een afspraak met u. Tijdens het eerste gesprek informeert de uitvaartverzorger u over wat te regelen na het overlijden, zoals aangifte van overlijden doen. Ook neemt u samen alvast de uitvaartwensen door. Dit begint bij de keuze tussen begraven of cremeren. En de vraag waar en wanneer de uitvaartplechtigheid moet plaatsvinden. Voor de verdere invulling van de uitvaart zijn er vandaag de dag heel veel mogelijkheden. Hierover denkt onze uitvaartverzorger graag met u mee om van het afscheid een liefdevol loslaten te maken. Tijdens het eerste gesprek komen ook allerlei praktische zaken aan de orde zoals het opbaren, de rouwbrief en de rouwadvertentie. Tevens gaat de uitvaartverzorger met u na of de overledene een uitvaart- of levensverzekering had en/of een wilsbeschikking.

Verzorging van de overledene

Ook bij het verlenen van de laatste zorg is De Laatste Eer u graag van dienst. Onze ervaren uitvaartverzorgers kunnen de verzorging op iedere gewenste plek uitvoeren, ook thuis. Als nabestaande kunt u bij de laatste zorg aanwezig zijn en desgewenst meehelpen; al dan niet met onze begeleiding. Ook bent u vrij om de laatste zorg zelf te verlenen. Ook hiervoor geldt: uw wensen staan voorop. De Laatste Eer Drachten regelt ook het overbrengen van de overledene vanaf de plaats van overlijden naar de plaats van verzorgen en/of opbaren.

Overlijden melden? Bel 0512-515 827 (dag en nacht bereikbaar).

Overlijden melden?

Bel 24/7 met: 0512-515 827

Onze laatste blogs

Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen
21 oktober 2024

Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen

Euthanasie is een ingrijpende beslissing die veel vraagt van zowel de persoon die ervoor kiest als de nabestaanden. Naast de medische en emotionele aspecten, is er ook de behoefte aan zorgvuldige planning, waaronder het bespreken van de uitvaart. Het voorbespreken van een uitvaart na euthanasie kan veel rust en helderheid brengen voor alle betrokkenen. In deze blog lees je wat je moet weten over het plannen van een uitvaart na euthanasie en hoe je jouw wensen vast kunt leggen.

Lees meer
Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?
21 oktober 2024

Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?

Een stille crematie ook wel bekend als een 'technische crematie', is een relatief onbekend, maar steeds populairder wordend alternatief binnen de uitvaartwereld. Terwijl veel mensen bekend zijn met de traditionele crematie, waarbij een ceremonie en een samenkomst van familie en vrienden centraal staan, biedt de stille crematie een soberder en intiemer alternatief. Maar wat houdt een stille crematie precies in, en waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor? In deze blog leggen we uit wat een stille crematie inhoudt, voor wie het geschikt is, en wat de redenen zijn om hiervoor te kiezen.

Lees meer
Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren
3 oktober 2024

Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren

In de zoektocht naar duurzamere en milieuvriendelijkere uitvaartmethoden is resomeren een innovatieve ontwikkeling die steeds meer aandacht krijgt. Resomeren, ook wel bekend als alkalische hydrolyse of watercrematie, biedt een groen alternatief voor de traditionele methoden van begraven en cremeren. Hoewel resomeren (nog) niet is toegestaan in Nederland, is het interessant om te begrijpen wat resomeren precies inhoudt en waarom het als milieuvriendelijker wordt beschouwd.

Lees meer
Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?
1 oktober 2024

Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?

Bij elk overlijden in Nederland wordt een proces in gang gezet om de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Dit proces, bekend als lijkschouw, is essentieel om vast te stellen of iemand op natuurlijke wijze is overleden of dat er mogelijk sprake is van een niet-natuurlijke dood, zoals een misdrijf of ongeval. In deze blog leggen we uit wat lijkschouw precies inhoudt, welke regels erbij komen kijken, en waarom het zo'n belangrijke procedure is.

Lees meer
Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid
25 juli 2024

Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid

Het organiseren van een uitvaart is een unieke en persoonlijke gebeurtenis. Het biedt de mogelijkheid om een leven te vieren op een manier die past bij de overledene. Hier zijn 10 tips om persoonlijke elementen toe te voegen aan een uitvaart en er een persoonlijke uitvaart van te maken.

Lees meer