Social media na overlijden

Social media zoals facebook verwijderen na overlijden

Social media horen tegenwoordig bij het dagelijks leven. Maar wat als je overlijdt, of als een dierbare van u overlijdt? Moeten dan alle accounts verwijderd worden? Hier zetten we voor u op een rij wat te doen met social media na overlijden. Onderaan deze pagina vindt u bovendien handige links over de verschillende social media. 

Wel of niet Facebook account verwijderen na overlijden?

Bij De Laatste Eer Drachten krijgen we veel vragen van nabestaanden over social media en overlijden. “Moeten we het facebook account van de overledene verwijderen?” Het antwoord is: dit moet niet, maar het kan wel. Die keuze is heel persoonlijk. Soms laten nabestaanden bewust het facebook account na overlijden bestaan; tijdelijk of zelfs permanent. En voor andere social media geldt dat net zo. Op die manier kunnen nabestaanden herinneringen blijven ophalen aan hun dierbare. En vrienden, familie en kennissen kunnen nog een bericht of een herinnering posten voor de overledene. Zoiets kan onderdeel van het rouwproces zijn, maar nogmaals: dit is heel persoonlijk. Houdt u er wel rekening mee dat er ook nadelen zijn aan het laten bestaan van social media accounts na overlijden.

Social media na overlijden aanhouden: de nadelen

Wanneer social media accounts na overlijden blijven bestaan, gaan allerlei meldingen gewoon door. Facebook vermeldt bijvoorbeeld de verjaardag van de overledene, waarna mensen mogelijk felicitaties gaan sturen. Op Facebook kunnen ook regelmatig herinneringen verschijnen, waar anderen mogelijk op gaan reageren. Dit kan pijnlijk zijn, zowel voor de nabestaanden als de mensen die goedbedoeld gereageerd hebben. 

Herdenkingsstatus Facebook en Instagram

Social media na overlijden verwijderen, hoeft niet meteen. Er is namelijk een tussenoplossing. Want u kunt kiezen voor de facebook herdenkingsstatus; dit kan ook op Instagram. Met de herdenkingsstatus op Facebook en Instagram wordt in het profiel van de overledene meteen zichtbaar dat hij of zij is overleden. Let op: hiervoor moet u eerst het overlijden officieel melden. Voor de herdenkingsstatus is het ook nodig dat een vriend of familielid toegang heeft tot het account van de overledene om het account te beheren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Profiel- en coverfoto wijzigen
  • Een bericht posten op de tijdlijn, bijvoorbeeld over de uitvaart
  • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken

Inloggegevens nodig

Wilt u een social media account na overlijden verwijderen, of de herdenkingsstatus aanzetten? Dan heeft u vrijwel altijd de inloggegevens van de overledene nodig. Het is verstandig om dit, wanneer mogelijk, voor het overlijden te regelen. Heeft u geen inloggegevens van de overledene? Dan kunt u een social media account mogelijk ook verwijderen door een kopie van de akte van overlijden op te sturen. Houdt u er echter rekening mee dat dit veel tijd kost.

Handige links:

Facebook

Instagram

X (voorheen Twitter)

LinkedIn

Pinterest

Google

Apple-id

Vragen over social media na overlijden? Neem gerust contact op.

Onze laatste blogs

Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen
21 oktober 2024

Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen

Euthanasie is een ingrijpende beslissing die veel vraagt van zowel de persoon die ervoor kiest als de nabestaanden. Naast de medische en emotionele aspecten, is er ook de behoefte aan zorgvuldige planning, waaronder het bespreken van de uitvaart. Het voorbespreken van een uitvaart na euthanasie kan veel rust en helderheid brengen voor alle betrokkenen. In deze blog lees je wat je moet weten over het plannen van een uitvaart na euthanasie en hoe je jouw wensen vast kunt leggen.

Lees meer
Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?
21 oktober 2024

Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?

Een stille crematie ook wel bekend als een 'technische crematie', is een relatief onbekend, maar steeds populairder wordend alternatief binnen de uitvaartwereld. Terwijl veel mensen bekend zijn met de traditionele crematie, waarbij een ceremonie en een samenkomst van familie en vrienden centraal staan, biedt de stille crematie een soberder en intiemer alternatief. Maar wat houdt een stille crematie precies in, en waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor? In deze blog leggen we uit wat een stille crematie inhoudt, voor wie het geschikt is, en wat de redenen zijn om hiervoor te kiezen.

Lees meer
Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren
3 oktober 2024

Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren

In de zoektocht naar duurzamere en milieuvriendelijkere uitvaartmethoden is resomeren een innovatieve ontwikkeling die steeds meer aandacht krijgt. Resomeren, ook wel bekend als alkalische hydrolyse of watercrematie, biedt een groen alternatief voor de traditionele methoden van begraven en cremeren. Hoewel resomeren (nog) niet is toegestaan in Nederland, is het interessant om te begrijpen wat resomeren precies inhoudt en waarom het als milieuvriendelijker wordt beschouwd.

Lees meer
Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?
1 oktober 2024

Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?

Bij elk overlijden in Nederland wordt een proces in gang gezet om de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Dit proces, bekend als lijkschouw, is essentieel om vast te stellen of iemand op natuurlijke wijze is overleden of dat er mogelijk sprake is van een niet-natuurlijke dood, zoals een misdrijf of ongeval. In deze blog leggen we uit wat lijkschouw precies inhoudt, welke regels erbij komen kijken, en waarom het zo'n belangrijke procedure is.

Lees meer
Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid
25 juli 2024

Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid

Het organiseren van een uitvaart is een unieke en persoonlijke gebeurtenis. Het biedt de mogelijkheid om een leven te vieren op een manier die past bij de overledene. Hier zijn 10 tips om persoonlijke elementen toe te voegen aan een uitvaart en er een persoonlijke uitvaart van te maken.

Lees meer