Wachtwoorden na uw overlijden…
5 TIPS om het makkelijk te maken voor uw nabestaanden
Wachtwoorden na overlijden: laat ze vindbaar achter
Bijna iedereen zit tegenwoordig op internet. Online shoppen, overheidszaken regelen en misschien gebruikt u ook social media. Veel mensen hebben daardoor allerlei inloggegevens van vele accounts. Maar stel dat u plotseling overlijdt. Kunnen uw nabestaanden dan wel bij uw wachtwoorden? Vaak levert dit voor nabestaanden een moeizame speurtocht op. Want zonder wachtwoorden van de overledene kunnen ze niet inloggen op belangrijke accounts. Maak het uw nabestaanden daarom makkelijk. Lees onze vijf tips om wachtwoorden na uw overlijden veilig achter te laten.
Waarom wachtwoorden veilig achterlaten?
Nabestaanden kunnen zonder inloggegevens van de overledene niet inloggen bij belangrijke instanties en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de bank en verzekeraars. Is ook het DigiD wachtwoord van de overledene onvindbaar? Dan kunnen de nabestaanden ook niet inloggen bij onder andere de belastingdienst, de overheid en het pensioenfonds. Maar het kan nog vervelender. Want zonder uw wachtwoorden hebben uw nabestaanden mogelijk geen toegang tot uw mobiele telefoon, tablet of computer. Ze kunnen dan niet bij foto’s en andere dierbare herinneringen, of bij belangrijke documenten. Ook kunnen ze niet inloggen om bijvoorbeeld uw social media accounts te verwijderen. Uw wachtwoorden veilig achterlaten, is gelukkig eenvoudig.
TIP 1. Opschrijven in een notitieboekje
Bent u niet van de digitale generatie? Dan is dit waarschijnlijk de makkelijkste manier om uw wachtwoorden te bewaren. Bewaar uw notitieboekje op een veilige plek waar niemand erbij kan. Vergeet niet om één of meer mensen te vertellen waar uw notitieboekje ligt. Denk aan uw gezinsleden of iemand anders die u volledig vertrouwt. Een nadeel is dat een notitieboekje onveilig is wanneer het in verkeerde handen valt. En wijzigt u wachtwoorden, vergeet dan niet om dit bij te houden in uw boekje. Anders kunnen uw nabestaanden er nog steeds niets mee.
TIP 2. Opschrijven in een online document
Bewaart u regelmatig documenten ‘in de cloud’? Bijvoorbeeld Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox en iCloud. Dan is dit een gemakkelijke manier om uw wachtwoorden te bewaren en up-to-date te houden. Maar let op: hackers stelen in de cloud regelmatig data. Opschrijven in een online document is hierdoor nooit 100% veilig.
TIP 3. Opslaan in een wachtwoordmanager
Bent u handig met apps? Dan is dit een handige oplossing om uw wachtwoorden te bewaren. Met wachtwoordmanagers zoals LastPass, KeePass of 1Password hoeft u maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Deze wordt gekoppeld aan alle afzonderlijke wachtwoorden en gebruikersnamen die u invoert in de app. Hoe handig dit ook lijkt, deze oplossing is niet volledig waterdicht. Want als iemand uw ene hoofdwachtwoord bemachtigt, liggen al uw wachtwoorden voor het grijpen.
TIP 4. Bewaren in een digitale kluis
Bent u online vaardig? Dan is dit een eigentijdse oplossing om uw wachtwoorden te bewaren. In een digitale kluis slaan mensen foto’s, documenten en andere gegevens op. Dit is handig, want de kluis bevindt zich in de cloud en is dus altijd en overal te bereiken. Vergeet niet om iemand op te geven die na uw overlijden toegang mag krijgen tot uw kluis. Let echter op, een digitale kluis heeft ook nadelen. Want hackers kunnen ermee aan de haal gaan. Ook moet u absoluut zeker zijn dat de maker van de kluis betrouwbaar is. Want soms gebruikt zo’n bedrijf gegevens voor marketingdoeleinden, of ze delen gegevens met overheden. Lees daarom de algemene voorwaarden goed door.
TIP 5. Opschrijven in uw testament
Wilt u geen enkel risico lopen? Dan is dit de veiligste manier. Wanneer u wachtwoorden opneemt in uw testament, worden ze pas bekend gemaakt na uw overlijden. Wie de wachtwoorden dan krijgt, kunt u ook vastleggen in uw testament. Aan deze veilige oplossing kleven ook nadelen. Want het is vrij omslachtig. En in de praktijk nauwelijks te doen als u regelmatig wachtwoorden wijzigt. Denk er ook aan dat een testament opmaken kostbaar is.
Vragen over wachtwoorden na overlijden? Neem gerust contact op.
Onze laatste blogs
Euthanasie en uitvaart voorbespreken: Wat je moet weten over planning en wensen
Euthanasie is een ingrijpende beslissing die veel vraagt van zowel de persoon die ervoor kiest als de nabestaanden. Naast de medische en emotionele aspecten, is er ook de behoefte aan zorgvuldige planning, waaronder het bespreken van de uitvaart. Het voorbespreken van een uitvaart na euthanasie kan veel rust en helderheid brengen voor alle betrokkenen. In deze blog lees je wat je moet weten over het plannen van een uitvaart na euthanasie en hoe je jouw wensen vast kunt leggen.
Stille crematie: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?
Een stille crematie ook wel bekend als een 'technische crematie', is een relatief onbekend, maar steeds populairder wordend alternatief binnen de uitvaartwereld. Terwijl veel mensen bekend zijn met de traditionele crematie, waarbij een ceremonie en een samenkomst van familie en vrienden centraal staan, biedt de stille crematie een soberder en intiemer alternatief. Maar wat houdt een stille crematie precies in, en waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor? In deze blog leggen we uit wat een stille crematie inhoudt, voor wie het geschikt is, en wat de redenen zijn om hiervoor te kiezen.
Wat is resomeren? Een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren
In de zoektocht naar duurzamere en milieuvriendelijkere uitvaartmethoden is resomeren een innovatieve ontwikkeling die steeds meer aandacht krijgt. Resomeren, ook wel bekend als alkalische hydrolyse of watercrematie, biedt een groen alternatief voor de traditionele methoden van begraven en cremeren. Hoewel resomeren (nog) niet is toegestaan in Nederland, is het interessant om te begrijpen wat resomeren precies inhoudt en waarom het als milieuvriendelijker wordt beschouwd.
Wat is lijkschouw en wat zijn de regels?
Bij elk overlijden in Nederland wordt een proces in gang gezet om de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Dit proces, bekend als lijkschouw, is essentieel om vast te stellen of iemand op natuurlijke wijze is overleden of dat er mogelijk sprake is van een niet-natuurlijke dood, zoals een misdrijf of ongeval. In deze blog leggen we uit wat lijkschouw precies inhoudt, welke regels erbij komen kijken, en waarom het zo'n belangrijke procedure is.
Bijzondere uitvaart organiseren? 10 tips voor een persoonlijk afscheid
Het organiseren van een uitvaart is een unieke en persoonlijke gebeurtenis. Het biedt de mogelijkheid om een leven te vieren op een manier die past bij de overledene. Hier zijn 10 tips om persoonlijke elementen toe te voegen aan een uitvaart en er een persoonlijke uitvaart van te maken.