Na het overlijden van een dierbare moeten er veel praktische zaken geregeld worden, waaronder de financiële afhandeling. Wat gebeurt er met een bankrekening bij overlijden? Kun je als nabestaande direct bij het geld op de rekening, of wordt deze geblokkeerd? In deze blog leggen we uit hoe bankzaken na overlijden worden afgehandeld en wat u moet doen om een bankrekening op te heffen na overlijden.
Wordt een bankrekening direct geblokkeerd na overlijden?
Ja, in de meeste gevallen wordt een bankrekening bij overlijden tijdelijk geblokkeerd. Banken krijgen automatisch een melding van het overlijden via de Basisregistratie Personen (BRP) of door een melding van de nabestaanden. Dit gebeurt om te voorkomen dat er ongeoorloofde opnames plaatsvinden en om te zorgen dat de nalatenschap correct wordt afgehandeld.
Zodra de bank op de hoogte is van het overlijden, worden doorgaans de volgende stappen genomen:
- Individuele rekeningen van de overledene worden geblokkeerd. Dit betekent dat automatische incasso’s, betalingen en toegang tot internetbankieren worden stopgezet.
- Gezamenlijke rekeningen bij overlijden blijven in veel gevallen toegankelijk voor de langstlevende rekeninghouder, maar dit kan per bank verschillen.
- De bankrekening van de overledene kan pas worden opgeheven na een officiële verklaring van erfrecht of een verklaring van de notaris.
Let op: zeg niet direct alle bankrekeningen op. In sommige gevallen kan het nodig zijn om achteraf nog informatie of transacties te bekijken. Als u de rekening te vroeg afsluit, is deze toegang verloren. Het is daarom verstandig om eerst goed advies in te winnen of te wachten tot de volledige afwikkeling van de nalatenschap rond is.
Bankrekening na overlijden moeder of vader: Wat moet je regelen?
Als uw moeder of vader is overleden, moet u als nabestaande de bankzaken regelen. Hier volgt een stappenplan:
- Meld het overlijden bij de bank. Vaak kan dit telefonisch of via de website van de bank. Sommige banken ontvangen deze melding al automatisch via de gemeente.
- Verzamel de benodigde documenten. Meestal vraagt de bank om een overlijdensakte en, indien nodig, een verklaring van erfrecht van de notaris.
- Vraag toegang tot de rekeningen aan. Dit is alleen mogelijk als u gemachtigd bent of als erfgenaam recht heeft op de bankrekening.
- Regel lopende betalingen en automatische incasso’s. Controleer welke betalingen stopgezet of overgezet moeten worden.
- Bankrekening opheffen na overlijden. Zodra de nalatenschap is afgehandeld, kunt u de rekening laten opheffen. Dit kan meestal via de bank of met hulp van een notaris.
Heeft u vragen over andere praktische zaken na een overlijden? Bekijk dan ook onze checklist voor een uitvaart.
Wat gebeurt er met een gezamenlijke rekening bij overlijden?
Bij een gezamenlijke rekening bij overlijden gelden andere regels dan bij een individuele rekening. In de meeste gevallen blijft de langstlevende partner of mede-rekeninghouder gewoon toegang houden tot de rekening. Dit betekent dat lopende betalingen en automatische incasso’s gewoon doorgaan.
Echter, als er sprake is van een nalatenschap waarin meerdere erfgenamen betrokken zijn, kan de bank extra maatregelen nemen, zoals:
- Tijdelijke blokkering van de gezamenlijke rekening bij onduidelijkheid over de erfgenamen.
- Verzoek om een verklaring van erfrecht voordat verdere transacties worden uitgevoerd.
Wilt u meer weten over financiële regelingen en de afhandeling van de erfenis? Lees dan ook onze blog over fiscale voordelen bij een uitvaartverzekering.
Bankrekening opheffen na overlijden: Hoe werkt dat?
Een bankrekening opheffen na overlijden kan pas nadat alle schulden en betalingen zijn voldaan. De exacte procedure verschilt per bank, maar de algemene stappen zijn:
- Overlijden melden bij de bank (indien nog niet gebeurd).
- Overleggen van de benodigde documenten zoals een overlijdensakte en eventueel een verklaring van erfrecht.
- Verdeling van het saldo onder de erfgenamen volgens de testamentaire of wettelijke verdeling.
- Opzeggen van de rekening en beëindiging van de betaalpas en internetbankieren.
Bij sommige banken kunt u online een aanvraag indienen om de rekening te laten opheffen, terwijl bij anderen een fysiek bezoek nodig is.
Extra informatie en ondersteuning
Het afhandelen van een bankrekening bij overlijden kan emotioneel en administratief belastend zijn. Daarom is het goed om te weten welke stappen u moet doorlopen. Heeft u hulp nodig bij het regelen van de uitvaart of andere zaken na een overlijden? Bekijk dan onze pagina over rouwbegeleiding of lees onze blog over uitvaartwensen vastleggen om toekomstige zorgen voor uw nabestaanden te verminderen.
Wilt u alvast financiële zekerheid bieden aan uw nabestaanden? Lees dan onze blog over waarom vroeg beginnen met uw uitvaartverzekering loont.
Terug naar overzicht